2009. november 30., hétfő

Élő marcipán

Marcipán duett

A világosabb szín a mandula, a sötétebbik pedig dió, méghozzá sötét színű, így az íze is elég erőteljes.
A mandulát és diót egy éjszakára beáztattam. A mandula héját csak meleg (forró) vízbe mártás után tudtam leszedni, még mielőtt kihűlt (és rászorult) volna. Elég macerás munka, de a jó célért mindent!:-)

Az olajos magokat ezután teljesen visszaszárítottam aszalóban (de lehet radiátoron, vagy légkeveréses sütő legalacsonyabb hőfokán nyitott ajtónál is). Darálás után pedig kristályos mézzel gyúrtam össze, 5:4 arányban, olajos mag:méz. Tehát 500 g mandulához, illetve dióhoz 400 g kristályos mézet használtam, hogy ne legyen szörnyen édes. Olyan volt, mint egy sűrű linzertészta.

A kristályos méz vegyes méz, így "egyénenként", fajtánként különböző lehet az íze.

Nem emlékszem pontosan, hogy milyen íze van az igazi marcipánnak, de az biztos, hogy ez csodás!

Fogyasztható önállóan, golyóként (édesszájúaknak, mint én...), gyümölcspalacsinta töltelékeként, gyümölcsbe töltve, vagy ahogy tetszik.

Próbáljátok ki!

2 megjegyzés:

  1. Ez szuper ötlet, és van is finom kristályos repcemézem hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Miért szünetel ez a " hasznos"-nak induló blog?

    VálaszTörlés