2010. június 18., péntek

Körte és dió

Körtés diófagyi


Hozzávalók:

Fél csésze áztatott dió, jól leöblítve
1,5 csésze fagyasztott körte (felkockázva fagyasszuk le, így egyszerűbb lesz az aprító dolga)
Az egész az aprítóba, és már ehetjük is.

Elég gyorsan olvad, mert a körte nagyon lédús. Ha ezután visszafagyasztjuk, még biztos sokáig eláll. Ízlés szerint rakhatunk hozzá vaníliát, fahéjat, de szerintem a körte pont annyira fűszeres ízű, ahogy kell a dióhoz:-)

Azoknak pedig, akik nem szeretik a fagyit, itt egy másik recept.


Körtés diógrillázs, avagy körtés diófalatkák



Igazából nem sok köze van a grillázshoz, vagyis inkább semmi. Nevezzük inkább körtés diófalatkáknak!

Hozzávalók 1 tálcához:

450 g áztatott dió
350 g körte (lehet mirelit)

A diót alapos lemosás után aprítógépben átdolgozzuk, a körtét turmixoljuk. Összekeverés után egyenletesen kikenjük tapadásmentes alátétre, vagy sütőpapírra, majd 41 fokon addig szárítjuk, míg ropogós nem lesz (16-20 óra). Magától össze fog töredezni aszalás közben.

Ha növeljük a körte arányát, akkor édesebb lesz, és hasonlóbb a grillázshoz.

Ez a ropogós falatka kiváló önmagában is, vagy hajdinamüzlihez keverve, esetleg tortára díszítésként.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: